Dogovor o reorganizaciji Nibens grupe

Predstavnici banaka, najvećih poverilaca preduzeća iz "Nibens grupacije", postigli su dogovor o zajedničkim aktivnostima radi finansijskog i operativnog restrukturiranja Grupe. Dogovor podrazumeva, između ostalog i stvaranje uslova za deblokadu računa i postavljanje novog profesionalnog menadžmenta koji će koordinirati rad grupacije, a čiji će zadatak biti održavanje kontinuiteta proizvodnje i konsolidacija poslovanja svih preduzeća. Istovremeno će se odmah pristupiti pripremama za sprovođenje sveobuhvatne reorganizacije grupe, uz podršku svih poverilaca, što bi trebalo da omogući održiv nastavak poslovanja na duži rok. To je moguće isključivo uz saradnju i svih drugih poverilaca u smislu hitne deblokade računa preduzeća iz "Nibens grupacije". Detaljne analize su pokazale da je ovaj sistem putarskih preduzeća, koja pojedinačno imaju dugu tradiciju, dospeo u velike probleme i prezaduženost pre svega kao posledica lošeg gazdovanja i neodgovarajućeg finansijskog poslovanja u proteklom periodu.

Dogovor o reorganizaciji Nibens grupePredstavnici banaka, najvećih poverilaca preduzeća iz "Nibens grupacije", postigli su dogovor o zajedničkim aktivnostima radi finansijskog i operativnog restrukturiranja Grupe, saopšteno je danas iz Agencije za privatizaciju.

Dogovor podrazumeva, između ostalog i stvaranje uslova za deblokadu računa i postavljanje novog profesionalnog menadžmenta koji će koordinirati rad grupacije, a čiji će zadatak biti održavanje kontinuiteta proizvodnje i konsolidacija poslovanja svih preduzeća.

Istovremeno će se odmah pristupiti pripremama za sprovođenje sveobuhvatne reorganizacije grupe, uz podršku svih poverilaca, što bi trebalo da omogući održiv nastavak poslovanja na duži rok.

Kako je navedeno, to je moguće isključivo uz saradnju i svih drugih poverilaca u smislu hitne deblokade računa preduzeća iz "Nibens grupacije".

Detaljne analize su pokazale da je ovaj sistem putarskih preduzeća, koja pojedinačno imaju dugu tradiciju, dospeo u velike probleme i prezaduženost pre svega kao posledica lošeg gazdovanja i neodgovarajućeg finansijskog poslovanja u proteklom periodu.

Sistem, međutim, poseduje potencijal za profitabilno poslovanje i vraćanje dugova poveriocima, navedeno je u saopštenju.

Agencija je navela da dogovorom nije obuhvaćeno Društvo za proizvodnju derivata nafte Fabrika maziva (FAM) iz Kruševca, koje se ne bavi izgradnjom puteva i za koji je Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajni ugovor.

Procena Agencije jeste da je FAM preduzeće koje dobro posluje i koje je moguće uspešno privatizovati u narednom periodu, ali mu je u trenutnom statusu onemogućeno normalno poslovanje.

Postignuti dogovor je samo prvi korak u procesu revitalizacije Grupe i Agencija za privatizaciju nastaviće da prati rad pet preduzeća kroz kontrolu ispunjavanja ugovornih obaveza i spremna je da podrži dogovorene aktivnosti, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.

Cilj svih strana u postupku jeste uspešno poslovanje celog putarskog sistema, što će za posledicu imati i efikasno ispunjavanje obaveza i prema zaposlenima, poveriocima i državi, ali i njihovo dalje angažovanje na infrastrukturnim radovima od najvećeg značaja za Republiku Srbiju i sprečavanje gubitka značajnog broja radnih mesta, navodi se u saopštenju.

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković i sedam rukovodilaca u putarskim preduzećima iz "Nibens grupacije", uhapšeni su u maju pod sumnjom da su oštetili FAM za 32 miliona evra, a trenutna blokada računa ove firme "teška" je 1,28 milijardi dinara.

Od šest preduzeća, članica Grupe čije kupoprodajne ugovore Agencija za privatizaciju još kontroliše, samo jedno nema blokirane račune u banci, preduzeće za proizvodnju građevinskog materijala Budućnost iz Preševa.

U okviru Nibens grupe posluju i PZP Niš, PZP Vranje, PZP Beograd, PZP Kragujevac i Vojvodinaput - Bačkaput.

Radnici iz ovih preduzeća u više navrata su protestvovali tražeći od države da se odblokiraju računi preduzeća kako bi im bilo omogućeno da nastave sa radovima na koridorima 10 i 11.

Radnici su tražili i isplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i raskid ugovor sa "Nibens grupacijom".

Mrkonjić: Preduzeća Nibens grupe nastaviće da rade

U Vladi Srbije danas je postignut dogovor o početku reorganizacije "Nibens grupe", čija će preduzeća nastaviti da rade na započetim poslovima kako bi bila u mogućnosti da isplate dugove zaposlenima, bankarskom sistemu, privredi i državi, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku.

"Verujemo da će ubrzo doći u poziciju da dobiju i nove poslove, imajući u vidu njihov potencijal i dugogodišnje iskustvo na sanaciji i izgradnji puteva", izjavio je ministar Milutin Mrkonjić.

Vlada i ostale državne institucije će u okviru svojih nadležnosti pružiti podršku naporima najvećih poverilaca "Nibens grupe" u operativnom i finansijskom restrukturiranju tih kompanija koje treba da usledi, kazao je on.

Mrkonjić je naveo da u interesu države da se taj sistem očuva zbog njegovog značaja za putnu privredu Srbije i zadržavanja više od 5.000 radnih mesta.

"Međutim, sada je od najveće važnosti da i ostali poverioci, pored nekoliko najvećih, daju svoju podršku ovih naporima i deblokiraju račune kompanija iz 'Nibens grupe', kako bi omogućili stabilizaciju poslovanja i otpočinjanje obimnih aktivnosti na reorganizaciji, koja bi trebalo da dovede do održivog poslovanja grupacije na duži rok", rekao je ministar.

On je apelovao na sindikate da budu konstruktivni partneri kako bi se očuvala radna mesta u preduzećima "Nibens grupe", navedeno je u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik